Amerikas upptäckare

Amerikas upptäckare

Kulturell imperialism gör att vi skolas till att Columbus var först att upptäcka. Det förnekas främst av Norrmän som har sin Leif Eriksson, medan urbefolkningen i Amerika har helt andra åsikter. Vist är de översitteri av européer att säga … vi var först?

Amerikas upptäckare, Idaho Script, Olmec kultur, Ferriby båt

Lista essäer | Globala länkar | litteratur |

Carl A Bjork i Kalifornien skickade ett foto till mig och bad om min åsikt och möjlig datering av en målad hällristning. Eftersom det finns färgpigment på ristningen tycker jag det är onödigt att jag med dålig kunskap om Californiens hällbilder börjar "gissa". Det finns moderna metoder som kan analysera där man i Afrika Australien har daterat upp till över 20000 år gammal färg.

Jag hade tur att ha en polynesisk bild och surfade efter mer och hittade en gammal teckning av en krigskanot från Fiji med samma form som hans enkla hällbild. Sen hittade jag också en bild från Papua Nya Guinea där man ser den polynesisk stilen att bygga olika typer av katamaran dvs. med två eller tre kölar. Gärna med ett kapell i mitten såsom på Carls hällbild.

Till detta adderas att han menar att det är Chumash-indianerna som ritade bilden. De var ett havsfarande släkte och från äldre tider vet man att de hade ett ben i näsan, stora örringar i uttöjda öron med hål och kroppstatueringar. Man talar om en "långörarnas period" i Söderhavet och de förekommer om jag minns rätt även i Sydöstra Asien.

För min del är jag förstås intresserad av alla indikationer på invandringar före Columbus där DNA-forskarna på teoretisk basis har beräknat att det förekommit invandring fyra gångar. Undrar hur de kan finna homogen DNA i ett så vidsträckt land, men det är ju deras sak. I alla fall det är i mitt intresse att finna så många indikationer som möjligt vilket på sätt och vis förstärker mina slutsatser från Indus-folk i Idaho. Där är indikationen entydig genom bruket av metall och ett urval helt säkra symboler från Indus.

En annan kraftig indikation är Carl Johannesons uppgift om amerikanska växter i Kina vid samma tid århundradena före 2000 f.Kr. Det finns nån staty i Indien där man finner en majskolv i handen på statyn men den är från vår tideräkning. På min Idahosajt har jag tagit med en bild av en figurin "sumobrottare" med typisk gördel från Olmec-kulturen och nyss stötte jag på en bild av en Olmec-mask med "långöron".

Högsjöbåt av egyptisk typ seglar på häll i Tröndelag Norge

Nyligen läste jag ett inlägg från en som varit på ett symposium med Hopi-indianer och nån med rot i Tibet. De hade talat om likheter i ortnamn och begrepp. Nån hade sagt "Se på dessa ansikten, se på detta matbord det finns nån som säger kanske vi är samma folk". Matvanor (om möjligt) och ansiktsformer ändras mycket långsamt speciellt i isolerade kulturer. Det finns något vist med ett ansikte som vi uppfattar som specifikt för vissa folk.

Man anar att framtiden kommer att gräva fram allt mer bevis för den "mobila människan" i forntiden. Vi behöver även i Norden komma ur isolationen där jag de sista tjugo åren sett hur förutfattade åsikter/ skolningar har svårt att se att vi haft förbindelse med kulturerna i söder åtminstone de senaste 6000 åren. Dubbelyxan från fjärde årtusendet f.Kr. är knappast en nordisk uppfinning så länge vi kan gräva fram sumeriska sånger om processioner med dubbelyxa.

…..

Det finns vissa likheter mellan de egyptiska "getbåten" och den som seglar på häll i Tröndelag Norge

"Den äldsta båten" i arkeologisk litteratur är numera en havsgående båt (rester) från Kuvait runt 5000 f.Kr. För Europa gäller att ny dateringsteknik av trä har gjort att vi numera finner Europas äldsta är Ferriby-båten från North Ferriby Yorkshire, England. Första båten av tre fann 13-åriga Ted Wright i 1937 medan den äldsta grävdes fram 1963. Den är runt 15 meter lång och 2,5 meter bred av breda ekplankor hopsydda med tvinnade grenar av idegran.. Den hade plats för 2 x 9 roddare och möjligen en mast. Den dateras till 2030 - 1780 f.Kr. medan de två andra är några hundra år yngre.

Man kan inte låta bli att dra slutsatsen att det "över hela världen" förekom en jakt på metaller och speciellt koppar runt 2000 f.Kr. Här på Dal har vi dels några mindre hällristningar som sannolikt indikerar kopparletning. Vi har också några kilformade hällkistor inom områden där det varit aktuellt att leta koppar. På Irland menar man att typen var speciell för kopparletare.

Vetenskapen är alltid beroende av fysiska bevis för sina slutsatser. Här gäller den gamla sofistiska tesen "världen existerar bara när vi ser den" … mycken arkeologi existerar inte därför att den är inte publicerad. Miljoner föremål ligger gömda i museernas förråd och "icke-existerar" tills möjligen nån nyfiken ramlar över just den "felande länken". Så är nu en gång verkligheten. Men vi som med öppet sinne utforskar bör bevara vår öppenhet för att forntiden kan ha varit annorlunda än vad man hittills forskat fram eller vad allvetande arkeologer berättar för oss.

Vad gäller urbefolkningen har de ju ingen talan fast deras tidigaste förfäder på Amerikansk grund var först. För all del de är inte så intresserade av att veta heller. Men det är nog för att de vet av erfarenhet att det mesta kan vändas mot dem. Imperialismen ser alltid vad den vill se. Vi får vänta på att även indianernas förfäder får mänskliga rättigheter och religionsfrihet.