Tor bondeguden

 Tor bondeguden

Tor är en sammansatt gud och namnet kan ha kommit med invandrare relativt sent. Hans ortnamn finns i bygder som sannolikt befolkats rätt sent. I Danmark är det främsta Eddanamnet. Tor smed och vigare är den ende guden som åker på bönders vis

Åktor, kelterna, Val Camonica, Nordens hjulsymbolik, Tor vige, Nobla ryttare, Ägirs gille, Frännarps lyxvagnar, Gundestrupkitteln, Torshammaren, ceremonimästare, björnen och bersärken, Lokasenna, Tors fiskafänge

Rigveda | Rigveda och bryggan | Tor bondeguden | Odin | Tyr | Balder | Gudinnor | indexB | hem | http://catshamans.se/essae/0tor.htm | http://catshamans.se/essae/0tis.htm

Åktor och keltiska arvet

Det är med kelterna som med Amerika. De fanns inte förrän romarna och spanjorerna upptäckte dem. Trots att Leif Eriksson var där 400 tidigare och amerikanerna vad där 50000 år tidigare. Vi har getts romerska och grekiska ögon att se på oss själva och vårt urarv som barbarer och obegripliga grymma kelter. Att slå romarna i grymhet klarar inte ens kelterna.

Donau - Rhen har alltid varit en huvudled från Svarta Havet till Atlanten. Längs den kan man finna kultur sen 30 000 år. Grottkulturen i Frankrike-Spanien visar att man haft ett symbolspråk för över 10 000 år sen. I den gryende civilisation vi betraktar från ca 4000 f.Kr. och framåt har det förstås bott folk i Europa norr om greker och romare. Vi kan lika gärna kalla dem kelter som något annat.

Vi vet att i bergsländerna i synnerhet Balkan utvecklades tidigt en metallkultur som även nordbor handlade med. Sen kan man kalla olika perioder med arkeologernas märkliga namn. Faktum kvarstår att det var en kontinuerlig kultur influerad av hela Gamla Världens kultur. Om vi ser till funktionen kan vi känna igen en del av de sena gudarna i de tidigaste idolerna.

Här handlar det dock om idéer och myter vi kan känna igen och finna samtidigt på många håll. På sätt och vis tar forskningen död på den levande myten. Den ändras lite för varje gång den återberättas men mycket lite genom omskrivning. I muntlig form blir myten lika levande som de keltiska hjältedikterna. Det går ej att finna systematik i dem.

Våra religionsforskare har systematiserat Eddan och ordnat i familjer så att det är fastslaget att det vår så och så över hela landet. Men de skandinaviska ortnamnen talar om en varierad annan "värld" dvs. rumtid eller verklighet med skillnader mellan landskap.

I Frankrike kallades han bl.a. "Han med hjulet", CuRoi och andra namn på Tiden. Vi får tänka oss till vagnen. Romarna reste stelar på samma tema. Här har han också en åskvigg i handen vilket ger honom namnet Taranis på latin dvs. en åskgud men hjuletr är den rullande Tiden. Dubbelspiralen visar på förbindelse med naturbruket.

Detaljen från Gundestrupkitteln visar att han fanns även i östra Mellaneuropa, eftersom kitteln tycks vara en import därifrån.

Detaljen från kitteln från Gundestrup, Jylland visar att "Han med hjulet" även fanns på Jylland även om kärlet inte användes länge om alls

 Tjocka släkten i Val Camonica

Det har nog varit ett tvåvägsbyte eftersom vi ser exempelvis "oxhuvuden" typ Mont Bego vid Enköping.

Tor tog sig en avstickare till Val Camonica, Italien. Dessförinnan hade han möjligen varit i Norden och lärt sig dess symbolspråk. Torshammaren är limmad med två andra symboler vi känner igen från Norden.

Vissa nätfigurer på våra hällar är svåra att skilja från Alpernas och Släbro-Oppebys ristning vid Nyköping för också tankarna söderut. Stil är ett märkligt ting som många gångar är som ett fingeravtryck och avslöjar ursprunget.

Dessa är några få symboler .. från Alperna vi kan känna igen och påvisa släktskap.

Observera att hjulen 5,6,7 och 8 ekrar vilket tillsammans med alla symbolerna och figurerna anger att det är en rituell bild och ej verklighet. Den ena har en åskvigg i handen. Bilden är från Val Camonica. I samtida grekisk symbolik ser vi att kungens stav liknar en tistelstång.

 Nordens hjulsymbolik

Även på våra hällar ser vi en och annan isärtagen vagn, som kan tolkas som kvartals-symbolik. De enskilda hjulfigurerna kan förstås ha tänkts symbolisera hela vagnens idé. Frännarps, Skåne ristning har sju djupt huggna vagnar som om de var symbol för lika många månvarv. I övrigt tycks man ha ristat vagnar många gångar på hällen i något syfte.

Vi ser att lyxvagnen från Kallebyn är ansluten till en större årscirkel. Kusken finns vid ena hästen och vid vänstra hjulet finns en typisk tom vårbåt. Hela ekipaget symbolisera förmodligen sommarhalvåret.

Om vi ska söka en förklaring har man antagligen velat symbolisera tiden med rullande hjul. Då blir ett helt år fyra kvartal och hjulet en symbol för tidsbegreppet.

Tors ekipage från Björneröd, Bohuslän med Tjalve/Pushan på kuskbocken.

Tjänare förväntas inte att ha ett huvud? Vist är åtminstone den vänstra "Vännen" en getabock.

I en senare version har man funnit en stor "gubbe" till höger om det högra djuret. Symbolen i fören på båtarna finner man i grekisk vasmåleri.

I keltisk myt har de stora hjältarna CuChulain och Cornal Cearnach körkarlarna bröderna Laeg och Id och det är fragment från bronsålderns fartdårar med lätta stridsvagnar. En praktisk sida med vagnarna var att de kunne skiljas åt och bäras över eländig terräng, så det var bra att vara ett par stycken på vagnen.

Tor blir då hjälten på tidens vagn. Om någon förbinder det med solvagnen är det förstås rätt, men som överordnat begrepp måste man tala om Tiden. Den planeras i kvartal eller halvår utmed solbanan uppritad i relation till stjärnorna. Tors stjärnbild är Tvillingen och han är arvtagare till sumeriska Utu som står i porten till nya året. När Tor blir den vigande är det hans funktion att vara i skarven mellan två aldrar dvs olika rumtider vid årsskiftet, men även mellan exempelvis ogift och gift.

I religionens språkbruk brukar man säga att man åkallar en gud, vilket i praktiken bara innebär att man tillämpar det denne står för. Det var ett sätt att göra abstraktioner eller ikoniseringar och tillämpa dem. Inget mystisk med det. De viktigaste Eddagudarna har många attribut de samlat på sig genom att folkminnet rationaliserat och låtit färre bära det väsentliga budskapet.

Tor och dubbelyxan eller klubban är arvtagare till dubbelyxan från fjärde årtusendet. Men hos oss delades den under bronsåldern i två balta burna av "tvillingar" och sen även ett annat par med lurar. De är egentligen arvtagare till "Gudinnan med två följeslagare" från tidigaste symboliken till de ekipage vi ser under bronsålderns högperiod. De var tydligen även symbol för ett brödrabo med odlare och avlare. Baltan var en symbol för att skära ut ett livsrum åt alla håll. Lurarna skrämde väl iväg djuren eller blev symbol för det.

Danska nationalromantikens Tor

i teckning av L. Frölich i Eddans Gudasångar 1895.

Tor vige

När väl människan skärat sitt livs- och tidsrum och infört ritual för det mesta var det inte längre nödvändigt med ett delat bo. Metallurgin krävde en hammare av den typ vi känner. I smedjan blev den det nödvändigaste verktyget vid sidan av tången.

På denne bild skärar fortfarande den uppåtriktade baltan livsrummet. Lurarna har ersatts av spjut(män) vilka försvara det egna livsrummet.

Smederna smidde ringar för det ordnade samhället, där en ring är en sorts fördrag och förening. Förmodligen är Vitlyckes vigsel en av de äldsta scenerna med bevis för vigsel med en officiell vigare. Det var naturligt att "smeden" blev såväl ceremonimästare som den som gjorde symbolen för en förening eller en krets med en viss gemenskap.

Vapen inbjuder alltid till bruk. Speciellt när ölsinnet är dåligt eller svartsjukan ej kan hållas under kontroll.

Det ordnade samhället ville inte ha strider för jämnan. Att kräva vissa regler och att Tor skulle vara den övervakande ceremonimästaren är bara naturligt. Envig skulle hållas på en ö utanför det organiserade samhället.

Sentiden kallar Tor bondeguden och det är förstås naturligt i dåtida samhället som bestod till närmare hundra procent av bönder. Med järnåldern sysslade många bönder med att bereda myrmalm och järnoxid. En liten klass sysslade med handel men hade sina egna gårdar dvs. exempelvis som farmännen på Gotland.

Nobla ryttare

 En del vill kanske se grymma ritual i den Balkan-keltiska bild på kitteln från Gundestrup.

I Egyptisk symbolism fanns i mer än två årtusen symboliken vid årsslutet att Stora Farao var Tjuren som tog hand om Egyptens fiender. Ibland var det säkerligen i överförd bildlig bemärkelse att han höll Stora Fienden hungern från landet.

Ser vi noga syns tillväxtens Vattenorm på bilden i höger övre hörn. En livets ranka slingrar sig i bilden. I forntida symbolism var man rationella på ett annat sätt än vi genom att använda samma modell eller tema analogt för flera företeelser.

Naturligtvis är det dominerande i bilden den militära ordningen. Man kan fråga sig om man inte i Norden tog modell från just denna kittel till den militära ordning man använde fram till andra världskriget i princip?

I övre raden syns rytteriet, vilket fram till andra världskriget var frivilliga grenar. I synnerhet under medeltiden rustades bland de burgna storbönderna och adeln. Det var ett sätt för dem att hålla sig nära överklassen. Olaf den Heligas hird bestod av bara 64 nobla, men runt om i landet vill många storbönder var kung. Och kungatiteln har antagligen i början varit en lokal ledare.

Hästar var en lyx och mat för överklassen, som kanske hade offerritual till "blotet" för att imponera på omgivningen. Resten av folket använde kanske Kajsa Warg-receptet. Observera överklassen behöver inte ha varit organiserad utan genom sin närvaro påverkade man omgivningen. Vi har inte tillräckligt med utgrävningar för att kunna säga att man överallt åt hästkött och/eller hade herrar som spelade Allan.

Till det organiserade ledarskapet insignier hör att man bär ett totem. Här har alla ryttarna något i hjälmen och det finns förstås inga meniga utan prydnad bland noblessen. Eftersom det är fyra kan man fråga sig om man inte vävt in årssymboliken med fyra kvartal i komposition och totem.

Det finns tre syrinx-blåsare där antalet kan symbolisera månårets delning med tre. I den organiserade fenikan hade man pipare och en förare. Vi ser honom här med svärd på axeln och svin i hjälmen. Man talar om svinfylking utan att kunna härleda ett så ursprungligt ord. Det är lätt när man ser denna bild att se detta . Även fotkämpar på bildplåtarna från Vendeltiden bar svin i hjälmen.

En annan symbolik var björnen och bersärken som vi finner på litterärt håll. Finden och Björnen fick man aldrig nämna med sitt eget namn och det blev då vargen ... kanske ursprungligen den romerska.

Här kan vi vidare noterar de runda bucklorna på hästarna mundering. Danska Nationalmuseet har 17 liknande fynd i sina samlingar förutom en del andra beslag. Vi får aldrig veta om dessa användes för munderingar i militär ordning, lokala herrar eller i rent rituellt syfte för den rituella Solhästen alternativt ekipage med en eller två hästar dragande guden/gudinnan.

Eftersom de flesta är offerfynd talar förstås det mesta för att de använts i rent rituell syfte, så att när man övergav "Tiden" återbördades det till "Hon som bevarar allt" dvs. mossen.

Det är relativt många fynd av dessa bucklor, men vi kan ändock inte generalisera utan får nöja oss med att på så många platser vet vi med säkerhet att man hade dessa munderingar. Kanske folk samlades från ett större område till rit och fest.

Exempelvis har man fynd ett par byar bort från min barndomsby dvs. cirka sex kilometer bort. Det är inte omöjligt att man samlades flera bosättningar för säsongsritual, när man nu en gång skaffat sig dyra rituella prylar. Behöver det sägas att i min barndom hade man rituella upptåg med pyntade hästar till Fastlag och bondbröllopen hölls i samma stil.

Bilden från Tegneby Bohuslän hör till samma stil.

De upplyfta händerna är gester av glädje och det mesta talar för halvt lekfulla torneringar med hästar. Man kan undra över de fyrkantiga sköldarna som inte är direkt keltiska utan snarare skytiska.

Bilden får mig att tänka på barndomens "ringridningar" på en gräsremsa längs stranden. Sporten var att i galopp kasta ett spjut genom en upphängt ring. Upptågen dog ut när traktorerna tog över. Det är inte samma känsla att stå på en traktor och kasta spjut skulle jag tro. Man känner inte farten ... såg på TV att i Åbenrå Sönderjylland håller man denna gamla sport vid liv med årliga torneringar.

Anmärkning ... vi kan ana att "världen var liten" och att vissa symbolföremål eller teman kunne nå en mycket vid spridning och befästas för årtusen framåt även i Norden. I samma sammanhang kan vi jämföra Beowulfs rad om "en björn på spjutfästet" och fynden i Vendel och Finland av verkliga spjut med en björn på spjutfästet. De årliga ritualen och idolerna är förstås den stora manifesteringen av att en idé sprids och bevaras.

Observera att bilden ska troligen förstås så att till varje syrinx-blåsare hör en grupp. Därtill kan vi möjligen lägga att varje nobel har en hästtjänare och ledaren även en munskänk. Då får vi en trupp på 35 och nog att avskräcka de flesta. Det skulle behövas flera gånga fler otränade att övervinna dem.

Överhuvudtaget var allt så smått fram till ny Regementsordningen runt 1630. Inte ens regementena var särskilt stora med sina 1000 man. Karelen och Västergötland rustade vardera en tiondedel av hela svenska planerade armén.

Ture Jönsson Tre Rosor jagade ut kung Hans ur Värmland Dal med 40 man. År 1568 fanns 75 knektar på Dal och några tiotal ryttare. Under fejderna på 1200-talet var 100 värvade riddare en stor styrka som kunne vända krigslyckan. Det är de proportionerna vi får lägga på bilden ovan.

 Ägirs gille i Bro

Här vart det bara elva i det manliga heroiska sällskapet. Inget hindrar att man har andra figurer som symbol. Även de nordiska gudarna likt de keltiska kunne ta hamn. Örnen tycks ha varit favorit. De är nog inte så krigiska som de ser ut. Spjutet riktat mot den stora med tjurhorn riktas nog mot den stora skålgropen. Det är kanske den tolfte.

Del av Bro, Stångenäs hd.

Detta kan vara ett tidigt Ägirs Gille dvs. Lokasenna eller slutet av juli när unikt för Norden elva av zodiakens bilder är synliga på en gång. En fattas och det är Kräftan. I Lokasenna är det Hermod som farit till Hel för att få Balder tillbaka … även det ett halv-sumeriskt motiv.

Man måste veta vad de olika individuella vardagstyperna har betytt för att kunna tolka dem. Längst upp en enarmad tidig Tyr. Den huvudlöse längst till höger nämns i Egypten och var en stjärnbild förmodligen Orion. Den store har som extra kännetecken något som associerar till en "älg"-standard alternativ blåsinstrument som syns på Gundestrupkärlets militäriska plåt. Från Egypten känner vi till dessa symboler för säsongs- eller kvartalsskiften. Även i Rigveda nämns standarden som en symbol månen bar.

Flygaren med spö i handen är förmodligen Loke. Han är jämngammal med Tor. Den svarta tuppen är Heltuppen framför en fallen Balder. Den långbenta är Häner "de tre solstegens Meile".

Hur den inbördes rankingen sedan var får vi ej ur detta oordnade följe, eftersom vi inte har dåtidens nyckel. De ende vi möjligen kan placera är Tor dvs. han med standarden som den förste vårmånaden och skördemånaden är augustis Balder. Den flygande Loke med kråkan i närheten associerar till att mars kallades kråkmånad även hos oss liksom hos vissa indianstammar. Bredvid den huvudlösa finns en skopa och det kan vara Orion och säsongskifte. Loke fanns även vid skördetiden eftersom han var symbol för "låset" och vinterns förvaring. Vid skördetiden kunne det vara skoveln man kastar säden med för att skilja från agnarna eller varför inte skopan man öste det nya ölet/mjödet med.

… Tor eller hammaren härstammar nog från bronsåldern senast ca 1000 f.Kr. åtminstone på vissa orter då den ersatte Tvillingarna och stjärnbilden. Hans hammare brukar ju vara i öster och jaga troll ibland liksom stjärnbilden som ser ut som ett hammarhuvud.

Båtyxan var den något förfinade dubbelyxan och idén övervintrade till medeltidens yxhammare. Gustav Wasa var den sista kungliga att ha den i sitt garnityr. Under riddartiden var den förmodligen bra att tränga igenom rustningar med.

Förfäderna gjorde liksom jag att man kryddade sagorna med lustiga episoder man kom på. Det är ett bra stöd för minnet och lättar upp gravallvaret. Sen blir sagan lite mer gåtfull om man ska lista ut om det finns en dold poäng i historien. Tors fiskafänge påminner lite om Hemingway Den gamle och havet en symbolisk livskamp där bara skelettet blir kvar. Eftersom jättarna fanns på himlavalvet var det lätt att ge sagan proportioner ut över det vanliga och det gällde att veta vad.

 Frännarps lyxvagnar

De enskilda hjulfigurerna kan tänkas symbolisera hela vagnens idé.

Frännarps, Skåne ristning har sju djupt huggna vagnar som om de var symbol för lika många månvarv. I övrigt tycks man ha ristat vagnar många gångar på hällen i något syfte. På en bild som denna kan man inte se vilka vagnar och symboler hör ihop. Det är Nordens förnämsta ristningar av denna period lyxvagnar. Om man sen avbildar verkliga vagnar eller ej är inte det väsentliga. Men man viste till hur dessa vagnar såg ut och att de kunne användas i Tidens symbolik.

Om nån undrar över hopp i layouten, får man väl säga som folkpartisten: Det är alltid lika spännande att se vilken åsikt de finner trovärdig i dag.

I detta fall är det Microsofts Word 97 som har svårt med att öppna dokumenten likadant som man formatterade dem. Samma gäller att teckensnitt ändras trots att man har formatmall. De hinner nog inte lära sig det här med data före 2000-talet.