Guldmedaljer ca 300 - 400 AD

Guldmedaljer ca 300 - 400 AD

År 264 AD får vi en viktig uppgift om att herulerna är anställda med en cohort i romerska livgardet. Den hjälper oss att se att den nordiska produktionen av guldmedaljer och guldbrakteater inspirerades av Konstantindynastin i Rom

Guldmedalj, guldmynt, solidus, kejsarmedaljong, Constans, Constantius II, solkusken, ryttare, lite statistik

Motiv brakteater etc. |Var är löken |Solhäst |Solkungar 2 | A-brakteat |Medaljonger |Ansur | ikoner 1 | Vilda jakten | TyrbrakteatenGerete-brakteaten | Baldersmyt bakgrund |Baldersmyten i guld | Guldhornen | symboler | statistik |uppdaterat 2002-03-20

Övrigt om eriler | Runors bärare| ursprung | tidiga runor| kulturord | ortnamn |Kelter | eril zenit |romerska kejsare | Fibulor | Fynd | Var de kristna| panel | hem

Constatindynastin kejsarbilder är ofta förvillande lika med en profilbild av Constans och Constantius II med diadem och hårband och en draperad dräkt där vi ser ett spänne. Samma stil fortsatte tills mitten av 400-talet.

http://artemis.austinc.edu/acad/cml/rcape/vcrc/catalog-sidebar.html

De flesta medaljonger/ medaljer är slitna och vissa till nästan oigenkännlighet. De har förmodligen burits av kvinnor eftersom fynden av dessa plus brakteaterna visar att de finns oftast i kvinnogravar. Nedläggningstiden för dessa kan vara så sent som under 500 - 600-tal och där de då gått i släkten som arv. För vår undersökning är det rätt obekvämt att dela upp i medaljonger, kopior och brakteater eftersom vi är intresserade av motivet och texten och att kunna datera tillverkningen på ett ungefär.

Det är svårt att se skillnad på guldmyntet solidus och på kejsarmedaljongen utom förstås att medaljongen har en ösken. Dessutom gjordes den oftast tyngre. En solidus vägde ca 4,2 gram dvs. i klass med en mindre guldring. En typisk vikt för efterlikningarna av romerska mynt/ medaljonger har diametern 35 mm och väger runt 20 gram.

Det finns exempel på att man lödd på en ösken direkt på en solidus, men oftast har man lagt till nån bård och man var under en period förtjust i att löda på guldgranulat på möjliga och omöjliga ställen. Ett oerhört jobb som knappast överträffats senare att löda exempelvis spiralmönster med finaste guldgranulat … punscha in strålmönster eller annat på större guldbrakteater och kvinnosmycken.

Naturligtvis har många forskare sagt sitt från fyndperioden på 1800-talet och framåt. Å andra sidan har mycket vatten runnit och nya data har tillkommit. För min del letar jag alltid efter originalet och ursprunget till idéerna. I detta fall tycks 300-talet ha varit den period då man tjänade guld i Rom och förde med sig inte bara det utan den romerska världen i symbolik och importvaror till södra Skandinavien.

Brangstrupfyndet, Fyn rymmer 49 guldmynt från tiden 270 - 361 AD och visar att man importerade/ tjänade från början av kontakterna med de som myntade guldmynt för legionärerna. Vi kan inte avgöra om Fyns legionärer varit vid Svarta Havet eller om de blev kända som västheruler via Rhen. Vi ser den första efterapningen av heraldiska hästar på medaljerna och möjligen har man använt ett Probus-mynt 276 - 282 AD med Solhästen (Pegasus fixstjärna för vårdagjämningen)

….. 

Godey, Sunnmöre Norge medalj med "solkusken" Constans

Motiv av denna art är ägnade att sätta igång fantasin. Speciellt om man tror det värsta om primitiva nordbor och antar att de var schamaner. Annars visar kejsarbilden att det är mycket romerskt bakom bilden och de var då bara "schamaner" nere i Rom.

Man kan likna romerska kulturen med "Solörnen från barbariska Rom" där Nordens folk i viss mån värjde sig för dess anfall genom att i längden förhöja sin egen kultur. I dag kommer Örnen från väster och det är inte mycket sol den bringar. Jag har fortfarande inte kunnat smälta att Moder Sveas pojkar tillåter att man svälter ihjäl svenska medborgare bara för att örnen svävar över oss. --- Förklaring till motivet i bilden av reversen finns på mynt med solekipaget.

Bokstäverna är precis lika obegripliga som på många nordiska medaljer och brakteater. Här får vi lite hjälp i.o.m. att kusken bär strålkronan som även en del tidiga kejsare bar vid högtidliga tillfällen. I Rom hade man gator där man kunne köra fyrspann.

Man får komma ihåg att de tidiga dynastiska kejsarna var "solkejsare" utan att för den skuld stirra sig solblind av kult … Constantin I började 310 AD slå solidus om ca 4,62 gr = 1/72 av romerska pundet. Det ersatte den tidiga aureus som var 1/60 av pundet. Det kom att bli den nya legionärsolden. I Brangstrupsfyndet finns hela 13 solidus av den stora militärkejsaren som startade en dynasti som höll i ett par generationer.

Valentinian I valdes 361 AD av arméerna och hans släkt vi vet med säkerhet at han anställde nordbor: Det skrivs att en cohort dvs. 400 - 500 man var i palatsgardet. De verkliga nordiska bevisen är medaljer och brakteater med dessa släkters namn Med stor sannolikhet använde man sina idolers namn och bild i den vardagliga symboliken och icke ett par hundra år senare. Vi tycker kanske tekniken är lite primitiv, men med tanke på att de redan behärskade filigran-tekniken hade de bara kvar att lära arbeta med bilder i miniatyr och att skriva begriplig text..

 …

 Frånsidorna från Hove, Sognefjordane och Vika, Tröndelag

Dessa två brakteater visar oss hur "lätta kavalleriet" var utrustad med spjut, kortvärdet spatha och rund sköld. Lägg märke till tyglarna som är ringar något specifikt för Norden? Av 12 "hemmagjorda" guldmedaljer har 7 en ryttare på frånsidan. En har en soldat med spjut och sköld samt två med ett par som håller ett trofé

Framsidan från Vika

Som motiv betraktat har finns det liknande bakåt åtminstone till bronsåldern. Det måste vara något specifikt nordiskt att det finns en man och kvinnan vid trofé-staven såsom den halvt romerska varianten på frånsidan av Åk, Möremedaljen. Om man nu inte menar att det är nån gudinna. Men vi får kanske minnas att i Beowulf bringar hjälten hem bytet till husfrun för att "tillväxa" som denna vegetativa stav från Vika.

Det finns ytterligare en frånsida från Aneby, Smålanda där ryttaren stannar framför en flicka med en kvistig stav. På dess framsida finns ett huvud och en orm som förstärker intrycket av att jordens fruktbarhet är viktigare än guldet kanske.

Med tanke på den stora mängden "ormgropsmotiv" och andra fruktbarhetssymboler kommer man att tänka på att beställarna av dessa smycken kanske var kvinnor. De var inte så intresserade av spjut och svärd. På medaljerna från Aak, Möre och Tunalund, Uppland hart man komponerat in Solörnen så att den bär Solkungens huvud.

Vidare finns på samma sida en "hand" bakom nacken på bysten. "Manus Dei" = Guds hand finns dessutom på exemplaret från Mauland, Rogaland och på Lilla Joreds medalj i lyxklass. I sistnämnda fall finns alla skäl att fråga om de var kristna.

Exemplaret från Svarteborg, Bohuslän är slitet har en byst på båda sidorna gjorda med samma stämpel. Strålkransen är nästan helt nedsliten ... Constantin I grundade Konstantinopel som en bättre plats att försvara östra gränsen och det då växande hotet från goterna. Dessförinnan hade man provat med tre maktcentra i Milano, Trier och Tessaloniki, men tre maktsugna är svårt att hålla reda på..

Solörnen bär Solkejsaren på mycket sliten medaljong Tunalund, Hjälsta, Uppland.

Kejsarna brottades vid denna tid med rikets storlek och förmodligen även med familjeidyllen så att de delade makten med en broder i Rom eller Bysans. Förutom att provinsernas befälhavare stod på lur för att överta makten om tillfälle gavs även om det formellt var militären som valde sin kejsare. Ofta uppehöll sig kejsaren i den provins det var mest oroligt. Constatinesläkten kom ursprungligen från Serbien medan Valentinian kom från Pannonien/ Ungarn.

De sex romerska guldmedaljerna är givna av Constantin I 306 - 337 AD; sonen Constantius II 337 - 364 AD; två av Valentinian I 364 - 375 han hade ett palatsgarde bestående va 500 - 600 heruler och slutligen en av Valens 364 - 378 AD hans bror som mest kämpade i Östrom. Fyndplatserna är ett par på Fyn och sen Jylland, Själland och ett par i Norge. Med lite fler exemplar av medaljer och brakteater influerade av Rom ska vi se att hela Sydskandinavien var influerade av Rom så som vi ser av guldet symbolik och förekomsterna.

Man kanske ska anta att medaljongerna gav som förtjänsttecken. Lägger vi till "notitia dignitatum" omnämner två legioner heruler och kimbrer i början av 400-talet. Därtill finns fynd av solidus från hela 400-talet och vi får en lång kontinuitet av heruler / eriler i tjänst och med kontakt med romerna … se mer Erilernas zenit. OBS! detta gäller främst västheruler. Här beskrivs fynden i Norden som en parallell till herulerna i Romarriket.

Solidusfynd från denna tidiga period finns endast ett par fynd. Beresina, Ukraina från Constantius II 337 - 364 AD funnen tillsammans med en brakteat med Baldermotiv och en med Solryttare. Landegge, Hannover Valentinian I solidus tillsammans med 3 likadana brakteater typ solryttare med örnhjälm samt 1 med ormgrop.

Keltiska hårslingan, de två ormarna och solårets svastika. De tre förbundna i underkanten är möjligen månårets terminer. På baksidan löper linjen oändlig runt fyra cirklar i kvadrat. Oklart vad de förbundna cirklarna på halsen betyder. Lyngby, Randers

Två dubbelsidiga medaljer skiljer sig ut genom att vara i det närmaste helnordiska i stilen och har gemensamt baksidan som i ena fallet Frejlev, Lolland har månårets tredelning medan Lyngby Randers har årets fyrdelning. Framsidan är nordisk keltiskt med den långhåriga plus de två ormarna som finns lite överallt så länge symbolik och runor ristades i sten.

Dessa två visar klart att man tänkte främst visa den nordiska världsordningen. Det finns runt 40 brakteater med byst där den romerska stilen gradvis försvinner. Pannbandet finns på en del brakteater, medan håret blir keltiskt. Man vill ha med solörnen och experimenterar med att sätta Solörnhuvudet i ändan på de långa håret istället för att ha den i bildfältet fritt.

Frisyrerna kan också vara romerska och något som kanske är ett mellanting dvs. en "rakborste". Den är förmodligen en rest från tiden då man smorde in håret med fett och kalk … nuförtiden finns ju speciell gelé. Jag är rätt så tunnhårig på flinten, men drömmer om att med gelé kunna åstadkomma en tuppkam från vänster öga till höger öra. Det har jag inte sett någon har än?

Även vissa romerska kejsare försökte ett tag med en svinborstfrisyr de tagit efter från kelterna eller kanske från herulerna. Vi hör vilda rykten om dem men det var kanske bara en kort period som gav upphov till dem.

Fortsätter solkungar 2

Lite statistik brakteater och runor

Knappt 1000 samtliga fynd av medaljonger och guldbrakteater i Europa

445 olika motiv

200 solryttare 45 % därav 16 med örnhjälm

145 ormgrop 32, 5 %

40 solkungbyst 9 %

40 1- 3 "mytologiska" personer 9 %

20 medaljonger varav 7 importerade 4,5 %

389 fyndlokaler enligt Mackeprang … några har tillkommit

År 2001 fynd på Bornholm av 5 guldbrakteater plus 6 solidus i halssmycke

16 % gravfynd

42 % skattfynd

42 % lösfynd

Övrigt

3 ritualhalskragar

ca 25 halsringar av ritualkaraktär (ormhuvudringarna oräknade)

Tyngsta guldhalsring runt 2 kilo Peterfitz, Polen

ca 450 tidiga runtexter varav runt hälften på brakteater

I Tyskland har 79 % av texterna ristats på främst fibulor som fästmögåvor. Det talar för att givarna var resande handelsmän eller legionärer.. Undantaget möjligen ett området vid Mainz oh Koblenz där man har fynd av den korsformade fibulan. Där kan ha funnits en nordisk enklav. Vidare finns lejonparten av fynden främst i Baden-Württemberg 38 och hälften så många i Bayern 20 ... Se även "bayaren" ovan

De tidiga nordiska runraderna finns på brakteaterna Vadstena och Mariedam, Kylver, Grumpan. Det finns ochså rader från Breza, Bosnien … Charnay, Frankrike. Här räknas inte ett fåtal texter med antydning till futhark såsom Aquincum, Ungarn …Beuchte, Niedersachsen … Lindkär, Jylland

Tidiga runtexter utanför Skandinavien

Belgien 3, Bosnien 1, Frankrike 4, Nederländerna 2, Polen 5, Rumänien 2, Ryssland 1, Schweiz 2, Tjeckien 2, Tyskland 96, Ukraina i, Ungern 7, Österrike 1 samt ett 30-tal i England

Totalt ca 156

Källa Kielprojektet

 

Här kan vi skjuta in att runologen Dr. T Looijenga har ställt frågan "Vem skrev Breza-runraden, och varför?" och hans slutsats är:

"Därför tycks langobarderna ha levt i Brezaregionen från ca 535 till 567 AD runt 30 år. En av dessa tycker jag borde vara kandidat till att ha skrivit futharken på pelaren"

Med tanke på giftermålet mellan herulerkungen Rodulfs dotter och langobarderkungen Vaco samt vapenbroderskapet är det naturligare att se nån i drottningens eller Rodulfs hird som skribent. Kejsar Justinian arbetade aktivt för kristendomen och omvände även heruler och lät bland annat bygga kyrkan i Breza. Vid den tiden var det mode att hugga in romerska alfabetet som i detta fall på en halvpelare vid ingången.

Brezaraden finns på ett halvmeterlångt fragment och den är gjort på "fri hand" med 2,3 - 5,6 cm höga bokstäver. Svårt att säga om det gjordes med avsikt från början eller om nån herul satte sitt bomärke. I alla händelser får vi åter ett indicium på var heruler och runor har befunnit sig vid nån tidpunkt..