Symboler på guldbrakteater

Symboler på guldbrakteater

Detta är en lista med de flesta symbolerna på guldbrakteaterna. Det är omöjligt att dra gräns mellan symbol och ikon. Symbolen står i regel för en sak eller ett ting, men kan vara en ikon som står för en process i tiden dvs. ett stycke rumtid där vissa saker sker.

Symboler, ikoner, guldpärlor, A-brakteater, B-brakteater, C-brakteater, D-brakteater och F-brakteater C-brakteat, svastika, solårets delning, Guds hand, Manus Dei

Motiv brakteater etc. |Var är löken |Solhäst |Solkungar | A-brakteat | Medaljonger |Ansur | ikoner 1 | Vilda jakten | TyrbrakteatenGerete-brakteaten | Baldersmyt bakgrund |Baldersmyten i guld | Solhjorten | Guldhornen | symboler |uppdaterat 2002-03-20

Övrigt om eriler | Runors bärare| ursprung | tidiga runor| kulturord | ortnamn |Kelter | eril zenit |romerska kejsare | Fibulor | Fynd | Var de kristna| panel | hem

…."handen med pärlan" finns på ett par exemplar förutom på några av Baldersbrakteaterna. För bönderna var det förstås "pärlan" man sådde och skördade. För den intellektuella, för romantikerna och krigarna är det den pärla man far efter och sen bringar hem till den älskade. Det faller sig kanske naturligt att oreserverat förhärliga romarriket, romerska civilisationen, makten och rätten att roffa åt sig.

Ändock visade de erövrade kelterna och germanerna att det bara var något tillfälligt och att de inte gillade den sorts civilisation. Så de åt upp romarriket så småningom. Med tanke på hur vår teknikaliska civilisation förbrukar naturen är man i tvivel om civilisation är så bra.

Men de hade också distansen till att arbeta för romarna såsom på Undleybrakteaten "Yla med ulvarna pojkar, det lönar sig". Dels tjänade man "pärlor", dels lärde man hur man skulle tas med ulvarna

Det är passande att börja med "Pärlan" när vi granskar allt guld från den tiden. Man lägger inte omedelbart märke till det, men nästan överallt finner man guldpärlor som dekorerar föremålen. På Tjurköbrakteaten läser vi ordet "välska kornet" och kanske man importerade gulkorn i halvfabrikat. Det finns miljoner korn/ pärlor i olika storlekar på föremålen. I överförd bemärkelse jagade man guldpärlan.

Dessa klipp är från alla A-brakteater med byst, B-brakteater flera personer, C-brakteater solryttare, D-brakteater ormgrop och F-brakteater = D obestämt bild i Karl Haucks böcker Die Golbrakteaten der Völkerwanderungszeit.

http://www.uni-muenster.de/Fruehmittelalter/Publikationen/Welcome.htm

….….…..Segerkransen är en variant på samma tema. På exemplaret från Vika ser det ut som om hjälten bringar hem en krans till Husfrun

 …detta kan vara ett smycket eller spänne som håller håret, men kan också markera den svebiska knuten

… Detta är en vanlig utfyllnad på romerska mynt och även i några fall på nordiska produktion

 …I hällristningarna finner vi många "korsade cirklar" som kan stå för s0olårets delning, i par vara halvår eller kvartaler

….….….…. … i de flesta fallet är det solårets delning men också helt enkelt symbolen för år, kvartal, halvår.

….….….….….….…. ….

…. … alla dessa symboliserar månårets delning i tre terminer. Symbolen är nästan lika vanlig som …

….….….….svastikan som finns på många exemplar och tillsammans med

…. …. … oxhornen på den "hornade Solhästen". Det är en symbol från då vårdagjämningen var i Oxen för runt 5000 år sen. Symbolen kom att betyda solårets delning. Oftast sitter de på huvudet man kan också finnas bredvid. De fem punkterna grunnar jag fortfarande på. I Högsbyn finns de i rad under en markerad polstjärna.

 …de flesta punkter är dekoration och utfyllnad. Men de kan också teckna eller symbolisera allehanda företeelser. Varje förekomst måste bedömas utifrån sitt sammanhang. Vissa lite större punkter symboliserar fullmånen eller månar dvs. ej månad. En del räknade från fullmåne till fullmåne medan andra från nymåne till nymåne. Vissa halsringar är punschade med halvmånar och det kan vara så väl dekoration som en ikon för Nymånemären.

….….….cirkeln omsluter en enhet eller kan vara en ring eller krets där vi också förstå enhet. Enligt en uppgift var två koncentriska cirklar herullegionens emblem, men de syns inte i brakteaterna. Sen gammalt i hällristningarna symboliserade man ibland kvartal med ringar och innersta punkten var solen dvs. läses solårskvartal.

….…. … en cirkel med punkt kan ses som solperiod, sol, stjärna där vi i vårt språk gör onödig skillnad på planet och stjärna. I forntiden var allt stjärnor. Om man vill symbolisera en planet gjorde man det genom speciell utformning av stjärnsymbolen. Strålarna symboliserar förstås det emitterade ljuset

 … en linje har utsträckning och gör man krökar markerar man perioder. Allmänt används "ormar" för att uttrycka dynamiska tidsrymder dvs. rumtid där det sker nånting.

 … Detta ska förmodligen vara symbol för Tvillingens stjärnbild även om symbolen i regel ritas med lika långa vingar. På en av Balderbrakteaterna har den "långbenta" en liknande symbol i handen och en krok i andra. Ursprungligen var de motstående stjärnorna för Ramadan Kroken / Ulven/ Skyttens stjärnbild. Men med precessionen i tiden ändras polstjärna och motstående stjärna från ursprungliga Kräftan till Tvillingen. Svårt att veta vad man menar med "han med ett långt ben" som syns redan under bronsåldern. Men något med tid är det.

 … en sådan linje uttrycker osäkerhet och två lägen.

 … möjligen ska det symboliserar "ris". Kongsvads lilla figur håller en "bärkvist" i handen för "det-som-ska bli" fruktbärande: Det är en symbol vi möter såväl i Sumer som i Norden och man satte upp en symbolisk kvist i Maj i väntan på att den skulle bära frukt

 … ser ut som en egyptisk skära

 … man tolkar detta som "Tre gånger Tyr" sägs det

…. … ska säkerligen vara ett öra

 ….…. … en spiral kan betyda "in eller ut" beroende på om den går högervarv eller vänstervarv och anger såväl rörelse, energiflöde som tillväxt och motsatsen. Här tycks sista symbolen ha en mun och man underförstår en orm där det sker något under en viss tid.

 … har ingen aning

 … … I Grekland hade man lottkastning med föremål med denna profil. Lotten var en viktig symbol för att lösa demokratins frågor där man inte kunne komma överens eller behövde lotta ut något.

 … har ingen aning

 … … dessa finns på var sin sida av ett huvud från Salands, Gotland. Man har föreslagit att den till höger är vad man kallar tropheum eller ställning för troféer, vilka oftast bestod av en militär utrustning. Den andra kan då vara totem. Från och med Constantin I blev det i Rom "labarum" vilket var en skylt med bokstäverna PX = CHI RO.

 …punkterna förvirrar även om det ser ut som ett minustecken. I regel gäller samma logik då som nu. Man ritar ibland ett "ben" på det viset och det var symbolen för redskap och "Redskap" alltså även "hjälpare.

 … kanske bara utfyllnad

 … ingen aning … bara en förekomst

 …möjligen symbol för det åttadelade året.

 …symboliserar normalt åtskillnad eller oenighet.

 … ett exempel på punkter som kan betyda "månar" där strecken och bundenheten till en linje uttrycker regelbundet förekomst.

 … i grunden ett "ok" dvs. förening, förbundet, delat

 … ingen aning

…. …inget bra förslag

 … även i romerska mynt använde man sådana symboler som utfyllnad.

 … enstaka förekomst

 … enstaka förekomst

 … sannolikt ett romerskt altare … en förekomst

….Guds Hand eller Manus Dei kom med kristendomen. Men det tycks även kunna betyda "talare". Handen med spretande tumme var under bronsåldern sannolikt en broderskapets hälsning. Vi ser den i feniciernas Kartago och i Norden. På brakteaterna pekar handen ofta mot munnen och jag tolkar det som "Jag har fått kunskap" och jämför med när Sigurd smakar drakblod och får kunskap.

 … ormar finns det got om och speciellt på "ormgrop"-typen. Symbolen är sen stenåldern och uttrycker dynamisk rumtid. Mer precist användes den till att uttrycka halvår och livet två krafter. På denna brakteat fanns trestycken för de tre terminerna. Symboliken fortsatte fram till 1100-talet så länge man gjorde runstenar, där Sigurdsristningen är den förnämsta.

…. … symbolen uttrycker två lägen "fram och tillbaka" En punkt bredvid kan betyda "börjar där" … se även Geretebrakteaten

 … uttrycker tillväxt

… ingen aning

… här markeras en punkt mellan två ytterligheter.

… ingen aning

Dessa är de enskilda symbolerna, men till detta ska läggas alla bildelementen. Precis som i de forntida kulturerna och speciellt Egypten var varenda detalj i en bild en del av budskapet. Se Baldermyten för symboler knutna till naturbruket och speciellt Geretebrakteaten för samhällsordningen