STATISTIEKEN - TAK MALDEGEM - VAN LANDSCHOOT

Van Landschoot - Geboorten tussen 1600-2013

STATISTIEKEN kNOKKE

Volgens de geografische spreiding van de geboorten van tak Maldegem vind men deze terug in België, Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Als we kijken naar deze tak zien we vooral twee Nederlandse takken waarvan één met een grote Amerikaanse zijtak in de staat NY. De New Yorkse tak veranderde de naam in Landschoot. De nazaten leven nu verspreid over een zestal staten.
De tweede tak bevindt zich in België met een grote vertakking naar de staat Illinois.
Het hoogst aantal geboorten ligt in de bakermat Maldegem en Adegem met respectievelijk 187 en 183 geboortes. Op grote afstand volgt Brugge met 50 en dan Oostwinkel, St Laureins en Eeklo alle drie rond de 30 per gemeente. Nog een vijftal andere gemeenten Lokeren, Middelburg, Moerkerke, Gent, Waarschoot en Knokke liggen tussen 20-10. De rest is verspreid over Oost- en West Vlaanderen en vier in Wallonië.
Een kleinere tak vindt men nog in Bretagne in Frankrijk waar er 12 geboortes waren tussen 1900-2010.


De Nederlandse tak uit groep Maldegem met in totaal 64 geboorten. Men onderscheidt er twee, de eerste in Zeeland en de tweede in Overijssel.


In de VS zijn er in de periode 1850 - 2013 170 geboorten geweest, dit verspreid over 12 Staten en nog twee landen, nl. Duitsland (Luchtmacht basis) en Zuid Korea (adoptie). Het eerste kind geboren in Moline uit Vlaamse ouders was Ida Van Landschoot (°9-4-1851) dochter van Willem en Sophie Buse. Zij hadden drie zonen en drie dochters. Er zijn enkel nazaten tot heden van twee dochters. Dus de tak is wat de naam betreft uitgestorven. De ouders van Willem waren Ambroius Van Landschoot en Maria Schyvinck, die reeds in 1851 in Moline woonden, hebben tot heden 235 nazaten. Er zijn er nog een paar die ontbreken nu.

Op de volgende grafiek ziet men het aantal geboorten per staat. De staat NY springt er ver boven uit. Tussen 1884-1898 zijn vier broers en hun zuster uit Ijzendijke (NL) naar de VS vertrokken en vestigden zich in Phelps en Clifton Springs in Ontario County in de staat NY. In totaal hebben deze 5 personen 416 nazaten in de VS. Dit zijn twee plaatsen op nauwelijks 5 km van elkaar gelegen in het westen van deze staat. Dan is er nog hun tante die reeds in 1872 vertrok en 70 nazaten telt.

Deze geboren in Illinois (30), Iowa (15) en Minnesota (5) zijn nazaten van Camiel Van Landschoot die in 1906 uit Adegem vertrok. Camiel heeft in totaal 140 nazaten tot heden.