betekenis Van Landschoot naam -

De betekenis van de naam "Van Landschoot" De volgende informatie is verzameld door Leon Van Landschoot (1912 tot 1980), familiehistoricus van Van Landschoot. De betekenis van de naam "Van Landschoot" Volgens Etymoloog W. Beele uit Ieper kan LAND afkomstig zijn uit het oude Duitse Langx,lang", landa: of de naam van de persoonsnaam Land. De meest waarschijnlijke volgens de heer Beele,
LANG te zijn in de mannelijke LANC, die door een handige uitwisseling van K(c?)/t LANT kan worden door de gemeenschappelijke persoons-etymologie werd het LAND die door een handige uitwisseling van K(c?)? )/t kan LANT worden door populair taalgebruik werd het LAND.
SCOOT: komt van het oude Germaanse SKAUTA, wat beboste zandgrond betekent die uitgeeft naar een lager gelegen moerassig terrein. Bij de Veldekens in Adegem was er een plaats die Landschoot noemde. In Kleit was het stuk grond links voorbij de kapel aan de Koffiekan richting Drongengoed noemde Landschoot.

Als de oorspronkelijke vorm LANTSOCHT zonder VAN is kan de naam teruggaan naar het mannelijke LANCSOCHT; synoniem van LANCEVEL: ziekte of kramp in de buik of de darmen.
Volgens onderzoek van Verstraete Daniel: de betekenis van de naam VAN LANDSCHOOT is "een kasteel of citadel die op het land is versterkt".
Volgens de van Lanschot Bankiers uit Nederland (tot op heden is er geen relatie met de Belgische Van Landschoots gevonden) is de betekenis van de naam "een lang stuk land" in de buurt van Zundert.

In Nederland

Het gebeurde wel eens dat een aliasnaam tot familienaam werd, maar dat later toch terug gekomen werd op de oorspronkelijke naam. Trouwens het kon ook gebeuren dat een toponymische toenaam al eeuwen erfelijk was geworden in een bepaald geslacht, maar dat hij in de dagelijkse omgang weinig of niet gebruikt werd. Een mooi voorbeeld hiervan is de Zundertse tak Van Lanschot, die in 15de en 16de eeuwse bronnen voorkomt met haast uitsluitend met toenamen zoals Henric Jan Christiaens, Jan Henric Christiaen, Jan Jacob Christiaens etc. Pas op het einde van de 16de eeuw moet het patroniem Christiaens plaats maken voor de reeds eeuwenoude naam Van Lantschot. bron: Met naam en toenaam - pagina 63 - Ward van Osta - 2012

LANSCOT or LANDSCOTE. The assessment of lands for the maintenance of the church. Now obsolete.

source: A dictionary of the Sussex dialect and collection of provincialisms in use in the county of Sussex"