Elvire had een huis en een tuintje.

Elvire's hof was daar in de Hogevorst, het laatste op Bassevelde.  Een stap verder en men zit in Kaprijke.  Hun gebuur aan de andere kant was lang geleden de Heynemolen.  De overburen, jonge mensen, hebben ook heel veel gedaan voor haar.

Elvire Van Vooren's farm

Elvire Van Vooren werd geboren in Bassevelde op 28 december 1914, de dochter van Ivo Van Vooren en Elodie Vanden Hauwe.

Op 22 juni 1946 is ze getrouwd met René Van Zele.  Hij was geboren in Bassevelde op 20 mei 1908, de vierde van de acht kinderen van Camiel Van Zele en Emma Maria Van Loo.  René is overleden in Eeklo op 2 januari 1975.  Ze hadden geen kinderen.

Elvire Van Vooren
Beste dank voor deze foto
aan de heer Willy Goethals.

Hier op haar hof was Elvire gelukkig.  Maar ze heeft er tijdens de oorlog ook iets heel verschrikkelijks meegemaakt.

Ze was naaister.  Ze was in feite de Coco Chanel van de streek, maar dan wel zonder artificiële parfum en zonder de Parijse hype en glamour.  Ze heeft genaaid voor Miet en allevrouw.  (Het waren heren, kleermakers, die de kostuums voor de mannen maakten.)  Haar klanten werden haar vriendinnen.  Dat waren er heel wat toen kleren niet uit China kwamen maar hier op maat gemaakt, hersteld en vermaakt werden.  De kousen werden gebreid zonder machines en... de jongeren zullen dat moeilijk geloven: later "gestopt", lees hersteld.

Ze heeft op haar hof geleefd tot een lange week voor haar overlijden.  Dat kwam op 18 september 2007, daar in dat modern reuzegroot ziekenhuis in Eeklo.  Ze had er een heilige schrik van daar zo weken en weken te liggen in een hospitaalbed om haar einde af te wachten.  Dat bleef haar gelukkig gespaard.  Haar bidprentje vindt u hier.

Haar stukje hemel op aarde werd publiek verkocht en in 2009 was het een werf; het werd heel grondig verbouwd.  Nog een beetje van ons erfgoed dat definitief verdwenen is.  Zelfs het hek dat toegang gaf tot de boerderij mocht niet blijven.

Beste dank aan Marijn Claeys voor zijn stamboom van de familie Van Zele.

Foto's van het hof van Elvire
Een foto-album van Elvire

Oudere foto's van Bassevelde Meer recente foto's van Bassevelde

Over Bassevelde

To the top of this page
Our Meetjesland
Table of Contents         Search this Meetjesland website counter