Jordbrukssymboler

Jordbrukssymboler

Detta är en samling av hieroglyfer för det egyptiska året. Med det förrådet av över 600 hieroglyfer kan man skriva en hel historia fast utan att följa normala språklagar. Man förstår åtminstone vad det handlar om. Har vi ett årsritual att följa är det lättare.

Horus, Isis-steget, djed, grenen, riset, axet, deltalandets röda krona, sydlandets vita krona, bevattningen, Jakthundarna, Min från Koptos, Uggla, Ptah, Anubis

jorbrukskalender|

Sumers zodiak | Sumers astronomi| Egyptens kalender | Egyptens myter | Indus | Indus i Idaho | seglare i rumtiden |sitemap |indexI |home |

Såväl egyptiska den tidiga Afrodite Her som Horus betyder egentligen tid och båda var bärare av tidsritualet. Det är naturligt om man hela tiden följt stjärnor associerade till dessa. Första halvårets ritual börjar med Isis och efter vad jag förstår sköt man in de fem dagarna då … åtminstone i vissa tempel.

Till symboliken hör Isis-steget iset som början på ritualåret. Om det sen betyder att hon tar det stora gudasteget från himlavalvet eller om det är steget till underjorden är en annan sak. Hennes stjärnbild var Auriga vi kallar Kusken. Från och med ca 2000 f.Kr. syns Horusbarnet ofta i symboliken och det är de tre stjärnorna i triangel under Capella. Stjärnan blev synlig hela året vid denna tid och det har kanske gett anledning till att omtolka. Men begreppet Horus fanns under hela tredje årtusendet och var en tid titel åt faraonen.

 ...för att förstå innebörden av steget måste vi förstå deras för ändamålet förenklade världsbild. Under översvämningen hade folk dragit sig undan till urkullen och till tidiga symboliken hör även en hydda. Steget förebådar den underjordiska resan för det man sår.

Båten med ormhuvuden för vidare grodden den återuppstående delen, medan den andra båten tar skalet som omvandlas till näring så småningom.

 ...I Sumer och sannolikt även i Egypten sågs Pegasuskvadraten ibland som ett fält och ibland som en ziggurat/pyramid dvs. ett tempel kallat EKUR på sumeriska.

Vi får gå till symboliken i dödsböckerna för att vidare se vad man tänkte sig. Fröet såg de som ett dött ting som kunne återuppstå. De hoppades att även liket skulle återuppstå och Osiris fick symbolisera detta … i Sumer var det Dumuzi. Men trappan är även fröet i sig där man viste att det delar sig i två dvs. fröet som gror och använder den inkapslade näringen och skalet som blir kvar. Sumererna symboliserade det med skinnet på kroken.

Men det var den trånga porten "gro eller icke gro". Det delas i skalet som seglar sin väg och man kan försumma. Den intressanta delen är den groende delen och som sen symboliseras med djed-pelaren och grenen, riset, axet när det väl kommit upp.

….Det är naturligt att söka antingen efter fast anläggning för ändamålet eller de egentligen enkla redskapen som behövdes för att bestämma positionerna. En fast punkt var obeliskerna där endast ett fåtal finns kvar vid templen … resten är förstörda eller har varit samlarobjekt för Västvärlden. Då fanns de lite varstans i bergen ovanför Nildalen så att folk kunne ta sina egna märken.

 ….På bilden syns Osiris fjärde från höger med alla insignier. Glyfen med korsande linjer syns ovanför honom och man kan anta att de symboliserar en metod att syfta i öster över solbanan. Utsnittet är från taket i Ramses IV:es grav.

Att det är tre linjer är förmodligen såsom vi Stonehenge att man behövde några dagar för bestämma dagen exakt.

Hans stjärnbild är Orion och hans återuppståndelse … dvs. fruktbarhetens …firades med början den tolfte i månaden Khoiak dvs. i februari.

I Isistemplet i Pilae ser vi den verkliga tanken bakom den rituella begravningen av Osiris.

…..Då tog man fram djed-pelaren och reste den på sned. Riten var egentligen en koll på grobarheten i utsädet i ca tre veckor varefter pelaren restes. Ritualet var ett förebådande av vad som skulle ske. Tvärstrecken symboliserar kanske "himlastegen" dvs. såväl stigande korn som sol.

Ovanför den bugande kvinnan finns denna krona som symboliserar inträngande. I Gamla Riket visades ibland en rak "stake" som gick in i vecket. Den senare spiralfiguren betyder "in". Sirius är förmodligen stjärnan. Denna krona var även norra deltalandets röda krona.

 ... ...En andra kronan med kon symboliserade kornet och sydlandets vita krona. En tredje krona hade båda symbolerna. En symbol för vad som skulle ske och bli under odlingssäsongen.

 ...Seglet är symbol för skeppet Argos och syns på krukmålningar redan under fjärde årtusendet och ibland krönt med tjurhuvuden. Symbolen syns över femte idolen från Osiris. Det ska kanske symboliserar att fruktbarheten i det groende kornets skepnad är på väg.

 ... ...I annan symbolik visas den reste pelaren omgiven av bevattningen och steget dvs. tillväxten i symboler. På himlavalvet är det den lilla bilden Krater eller Bägaren som vi säger. Ibland använd vattenkruset för att symbolisera samma sak. Fortfarande i dag pumpar man upp vatten med krukor till bevattningsdikena. Egyptens klimat är så torrt att man har aldrig klarat sig utan bevattning efter behov.

 ...Hackan var ett effektivt redskap och antas ha gett modell till det egyptiska årdret som började synas i symboliken ca 2000 f. Kr.

 ...Samtidigt kom miu, en viktig hjälpare hela året att hålla efter möss, råttor, ormar och vad annat smått som kunne konkurrera om tillvaron.

Denna bild av vårbruket är från 12:te dynastin

Den är liksom sumeriska bondepraktiken indelad i tre moment av bearbetning. Årdret genombryter jordskorpan och tränger ned till fukten. Ibland görs detta av hackan som även finfördelar annars får man ta till klubban för att slå sönder. Sen kommer såningsmannen.

Egypten hade som synes tre Korpar i övre raden medan vi numera har en. I Evenstorp syns två och de är nog symboler även för korphackan vid bearbetningen av jorden.

 Även Jakthundarna är en stjärnbild och det kan förmodas att de var symbol för den ursprungliga Nollinjen på himlavalvet dvs. solståndet vid midsommar ca 4200 f.Kr. Om man vill följa precessionen måste man ha en början på stjärnkalendern att jämföra med.

Vår stjärnhimmels struktur visar att den bör ligga i ett hårkors över himlavalvet av motstående stjärnor dvs. Jakthundarna är motstående Fiskens huvud eller ett hörn i Pegasuskvadraten å ena sidan och Tvillingens tå och Skorpionens Tab å andra sidan. Man behöver inte nödvändigtvis nån tredje punkt såsom Polstjärnan om man vet om de andra. I denna gravmålning visas polen som en räv på ett årder, vilket är vår Lilla Björn.

De åtta idolerna med en rektangulär figur är sannolikt symboler för åttadelning av himlavalvet. I Dendera finns ett fyrkantigt rum med himlavalvet förstås delat i 4 x 9 x 10 dagar. En åttadelning gör att man kommer närmare det cirkulära. Rummet fick i sentiden ett runt tak med stjärnbilderna i idoler.

 ... i Revheim på norska Västlandet finner man något liknande denna symbol. Fjärde stolpen är lite annorlundare utformade. Kanske norrmännen redan då försökt skilja sig ut från européerna, det skulle inte förvåna. När vi andra räknar något vi ska göra uppåt, så räknar de ned till zero, som om det alltid vore tävling på gång. I alla händelser finner vi en och annan egyptisk figur även på Norges hällar.

Egyptologerna tolkar denna symbol som himmelstoder, men där får man väl kanske sätta frågetecken om de hittat rätta synonymen och ordet alla gånger. Det torde för det mesta betyda himmelsriktningar vilka vi som sagt kallar "väderstreck" av någon anledning.

 ...svårt att säga om detta är "livets träd" eller "axet", men en symbol för tillväxten i väntan på resultatet.

 ...Kheper var symbol för solen och tiden och även det fördolda skeendet. I synnerhet nattsolen tycks släpa sig fram. Deras analys att tordyveln rullar solen när den sticker iväg med dyngklotet för att ge nytt liv är förstås helt korrekt. De viste att solen är den egentliga källan och att i överförd bemärkelse rullar tordyveln solen.

 ... Ljudvärdet för vart och ett är KA och därmed låter det likadant som vårt KAKA symboliserat med två korsade cirklar. Två upprepade symboler läses vanligen som en infinitiv eller en pågående handling … om substantiv betyder det flertal eller dual. Till vår tid har man brukat säga Olofs "kaka".

Att KA förekommer på standard antyder att den användes vid övergång från ett stadium till ett annat. Som alltid i Egypten har symboler ofta såväl en praktisk som en andlig betydelse och symbolen användes även vid "hädangång" såsom vid skörd. Men vi ser den även vid begravning och det är förmodligen vad vi kallar anden som tänks fortleva på något sätt.

Den praktiska säger säkerligen att det är minnet av den döde som lever vidare. Sädeskornet inträder i en viloperiod och kallades på fornnordiska "vilald eller apald" dvs. en tid då det är av eller vilar.

Man säger att Nilen är gudagåvan med dess översvämningar med gödslat vatten. Det har kunnat hålla jordbruksslätten fruktbar genom årtusen. Sumers bevattningar slutar med försaltning och nedgång i den blomstrande kulturen. Båda länder har torkan som ett gissel och värst i Egypten när sensommarhettan sätter in.

 ...Därför är det naturligt om man symboliserade slutet av växtperioden som en strid mellan onda Seth och Horus … familjetillhörigheten kan man lämna bort … översätter vi det till normalsvenska betydde det förstås vädrets makter Seth mot Tiden Horus. Obs ! en exakt likadan finns i Östergötland på häll.

 ...Symbolen för Seth är oftast detta fabeldjur. I processioner är det en man med detta huvud. När man skulle symbolisera kampen mellan tiden och makterna brukade man använda kamp mellan flodhästar … det är något i hästväg säger de som har sett det.

 ...Falken och den falkhövdade var Horus och lika ofta associerat till Solen och Tiden. Antagligen var det som hos oss att den i synnerhet vid skördetiden hade en egen gestalt "antia".

Skörderesultatet var en kapplöpning med tiden och vi kan inte föreställa oss det enorma arbetet man lagt ned på att förvandla områdena runt Nilen till jordbruksland. Det första stora projektet var en omvandling av Fajumsjön till jordbruksland. Ett projekt i klass med Assuandammen och antagligen inspiration för Nasser.

Bilden visar metoder från 18:de dynastin dvs ca 1500 f.Kr. och framåt. På sina håll kan man se dessa metoder den dag i dag.

Vi har enstaka fornområden i Norden som möjligen är av samma relativa klass och kanske inspiration från söder. Exempelvis vissa pålbyar och sen anläggningar som Borremosse, Jylland med flera, där man anlagt bosättningen i marskland och lagt vägar där. Frågor för framtiden att tugga på.

 ... Detta är Min från Koptos, "sin mors tjur" en av de äldsta gudarna från hjärtat av det tidiga Egypten. Hans boning var en konformad hydda av gammal afrikansk modell. Den var sammanbunden med en smal kolonn krönt av ett par horn och en mast med fyra stag där afrikaner klättrade och där fanns en sallatsbänk. Sallat var hans favoritföda och det var bra för potensen som synes. Det inspirerade förstås vissa egyptier att anlägga en egen bänk.

Han var såväl lokal som statens gud. Om det nu var respekt för historien och tradition samt politik att hålla ihop de gamla städerna vi Nilkröken må lämnas öppet. Hans insignier var en piska och en stridsklubba, Sistnämnda ser vi på de tidigaste plaketterna. I sentiden hade man en vit tjur i processionen. I trakten utfördes en fest och ritual före och efter skördetiden.

Exemplet tas med för att visa att överklassen var en egen del av Egypten. Den sista festen hade temat "fortsatt fruktbarhet och var i slutet på skördeterminen schemu dvs. strax före deras nyår. Den var mest för faraonen plus överklassen … kanske ett landsmöte. I ritualen ingick att farao symboliskt med kopparskära skar en näve ax på koptiskt vis alldeles under axet. Han behöll denne nävfull … kanske det var en symbol för tiondet eller skatterna till tempel och faraon. Vidare kan man anta att templen och faraonen utförde ritualen för årsskifte i samma veva.

Nyår och regntid

Vi vet allt för lite om de lokala sederna där snart sagt varje stad hade sina egna gudar och offrade till en rad av de gudomligheter som här nämns bl.a. till den underjordiska ormen som här betecknas som jordens livmoder.

Ät mera sallad! ... De egyptiska gudarna gjorde reklam för sina specialiteter såsom Sobeks sallad

 ...Krokodilen Sobek på ett kapell model mastaba dvs. grav/förvaringsplats syns i inskrift från Mellersta Riket och inskriften säger att den "skänker liv och makt". En annan synonym är "att samla ihop" … och därmed symbol för ladan eller templens och faraos förråd.

 ….även Anubis finns på kapell i hans egenskap av att sjakalen kan omvandla "as till föda". På standaren är det en tidangivelse och motsvarar sumerernas hunddjur och vår Skytt.

 …Anubis finns på tidiga årsplaketter ibland tillsammans med Iaret, glasögonormen som tolkas "hon som reser sig" och symbol för liknande tillfällen. Första symbolen i raden är snoken symbol för ljudet dj och var under fördynastisk tid antagligen Lodjuret på himlavalvet. Den ringlande ormen syns ofta i underjorden och är då vår Vattenorm

 ........Staven renpet och hornen är Hathorkon. På krukmålningarna från fjärde årtusendet ser vi ofta en palmgren och det är symbolen för året och årsslutet. Man skar märken i en gren för att "räkna år". Vid växtårets slut började kon, och fiskens tid.

 ...Det var dags att dra till urkullen och "lövhyddan" som var symbol i början. Då började översvämningens tid och man väntade på den stora månadslånga festen opet man firar än i dag under namnet Abu ´l Haggag.

 ... senare blev det per =huset i nån form för alla.

 ...Tiden och Horusfalken gick in i en annan tid och värld.

 ...möjligen är detta en uggla med Amon-fjädrar och i så fall stjärnbilden Lyran dvs. på höstsidan av rundan.På Narmer-paletten finns en Uggla i samma position Om jag läst rätt på våra hällar använde man den som stjärna under vinter/översvämning. Även i Norden med fuktigt odikat klimat var det nog översvämning på sina ställen. I Bohuslän finns en liten figur med fjädrar på huvudet som möjligen kan vara denna figur.

Vidare bör vi komma ihåg det gamla talesättet om 7 feta och 7 magra år, vilka var motiv nog för ett centralstyrt samhälle med stora centrala förråd man kunne klara skiftningarna i tillgång med.

Våra dagars stadsbor är så långt man kan komma från den egyptiska världsbilden som genomsyrade alla från de lägsta till de högsta. Det var en världsbild där naturens och tidens gång vävdes in i samhällslivet. Våra stadsbor lever i det närmast i en virtuell och artificiell värld i jämförelse.

För att symbolisera Hathorkons halvår denna förenklade bild ur Seti I:s grav.

Som ledstjärna har man då möjligen haft Lyran dvs. Ugglan och man var lika lite intresserade som i Norden av att reglera tiden. Och som sagt en hel månad gick åt till opet-festen som började i andra månaden av översvämningen. Man levde på kon, fisken och förråden.

Ovan skymtar några av djuren som användes som idoler och begrepp för ritualen. För att ta några exempel: visdomens gud Ptah symboliserades med ibisen, därför att den hade förmågan att ur dyn hitta föda. Det är visdom att kunna hitta guldkorn ur vårt grumliga tänkande och kaotiska värld.

Dessutom var han mångud och i sentiden visas Ptah med symboler för hela årets ritual i en relieff för Ramses II:s jubileumsfest. ankh-tecken, djed-pelare, herdekräckla, gissel att driva oxar med bl.a., was-spira som troligen var andra halvårets symbol, hathor-kons menit-halsband samt fullmåne på huvudet. Hans stjärna fanns i trakten av Skytten. Som en av de äldsta skapargudarna hade han sitt ursprung i Memphis dvs. i kärnan av deltalandets kultur.

Anubis hade valts för sin förmåga att äta as och omvandla dött kött i motsats till andra köttätare som inte skulle klara det. Kornet i sin vilofas ansågs i symboliken som "dött kött" och det var naturligt att Anubis användes som symbol för vinterfasen inom växtlivet.

Krokodilen blev av outredd orsak symbol för ihopsamlandet. Babianen varslade morgonen med sitt tjattrande och samma gällde svalan som ofta syns i fören på solbåten. Glasögonormen var en lämplig symbol för något som plötsligt stiger och tordyveln är en poetisk bild för solstrålarnas verkan och för den långsamt vandrande solen.

Man förstår om människan har haft svårt i början att finna ord för i synnerhet abstrakta företeelser, ity att man alltid måste beskriva det obekanta med det bekanta. Eskimoerna beskriver vindarna med en kvinna där ögonen är i kors och brösten fladrar åt olika håll liksom håret … ombytligt käringväder helt enkelt. Såväl Egypten som Sumer gjorde märkliga skapelser vid behov för att beskriva det abstrakta. En del gudar samt solen försågs med vingar för att åskådligt visa att de hörde till övre världen. Symboler på pelare såsom i Indus kan betyda samma sak.

På bilden syns växtsäsongens symbolik i gudar med ormen som symbol för livmodern och tiden. Symbolerna inne i trappan betyder "förening" dvs. tillväxtens krafter i underjorden. För likfärd behöver man byta ut Osiris med liket/mumien.

Vi har svårt att föreställa oss deras vardagsspråk när symbolerna ledde åtminstone in i två världar och ett dubbeltänkande. Egyptierna kunne knappast undgå att tänka på djuren som något mer eller mindre besjälat och invävt i hela deras vardag eftersom man tänkte på djuret när man såg symbolen, men sen måste tänka på den handling man avsåg med texten. Samtidigt gav det förstås folk en stor respekt för alla varelser och där mindre bevandrade i religionen nog lätt såg heliga väsen i allt. Det är den inneboende logiken.

Förstår vi detta kan vi också förstå deras betänkligheter när skördetiden kom. Först hade de behandlat hälften av elementen i odlingen som gudar, vilka skulle vårdas och pysslas om. Sen innebar förstås skörden att man skulle döda det man helgat.

Till detta kommer att begravningsritualen var en kopia av odlingsritualen. Åtminstone när folk av de högre stånden skulle begravas deltog folk i processionerna och levde sig in i symboliken. Hantverkare och andra var året runt sysselsatta med att framställa symbolik till gravarna. Ritualet fyllde i stort sett hela folkets vardag.

Dessa båtar i elfenben hör till fynden från tidigaste kultur i Nildalen.

Översta båten har en mängd skårar längs relingen, medan piggarna på den nedre möjligen kan vara inredningsdetaljer på en verklig båt. Så är det hela tiden i egyptisk symbolik att det är svårt att veta om det är något reellt man ser. Men, är inte verkligheten så att man kan svårligen skilja på vad som är våra tankar och fantasier om något vi tänker göra och något som kommer att inträffa där allt vi symboliserar kan ingå?

Den enskildas vardag är alltid inflätad i det allmänna och gemenskapens vardag. Kapitalister och nyliberaler skyggar så fort man använder ord som allmän och gemenskap de inte direkt kan tjäna pengar på. De är så långt man kan komma från ett av ritualen styrt mäktigt land som bestod i 3000 år.

Om de skulle ge sig tid och studera Egypten skulle våra dagar kapitalister och nyliberaler häpna över att det stora landet i årtusen klarade att upprätthålla en ekonomi vars motor var en stor social inrättning som upprätthöll trycket i ekonomin. Störningarna kom när feodalklassen och prästerskapet försökte privatisera!