Puttar du som en kratta

Puttar du som en kratta? ...

Här utlovas att denna sida ska handla om golf. Vist, men det blir mest korta råd om puttning. Det gäller alltid att kunna spelet matematik. Kan du förbättra dina puttar med 10% per runda inser du säkert själva att det blir minst 10 slag på fyra varv. I tävling är det skillnaden mellan vinst och en mycket sämre placering ... eller mellan en sämre placering och att åka ut efter andra dagen.

Får här konstatera att Svenska Damlandslaget har som helhet den absolut bästa filosofin inom puttningen. Det är så att säga mina tag, vilket framgår nedan.

Driven och de övriga slagen är en fråga om träning och träning och känsla. Det kan man inte göra mycket åt under själva tävlingen ... dock

Slå aldrig hårdare än du kan. Det är bara tokstollar som går på att försöka slå lika långt som de stora kanonerna. Det är missriktad machostil. Slaget ska inte vara längre än du har full kontroll. Slår du allt vad du orkar blir det lätt en liten krull i ändan av slaget eller ett lite ryck. Om du spelar för att roa publiken ut i ruffen och buskarna är det förstås OK.

Några av hemligheterna.

Ta fram det ...du har säkerligen satt de flesta av puttarna förut. Det är bara att känna in och ta fram slaget i en lagom avslappad koncentration. Det är självklart att alla slags spänningar och nervositet påverkar slaget . Så är det för de flesta även om en del är bra på att hålla masken.

Stå parallellt med slaget ... det är vad jag kallar "fotfel" om man står fel. Puttern är upphängt med dig som ställ. Minsta möjliga friktion uppnås om du svänger med en rak pendel som är opåverkad av friktion i sidled. Därmed menas att du är parallell med den slagriktning du tänkt dig. Vill du putta i en båge måste du stå parallellt med första delen av bågen.

Slå ut slaget ...en puff eller ett stötslag har du ingen som helst kontroll över. Känn in hur hårt du måste slå och slå ut slaget i sin fulla längd. Om du läggar av innan bollen släppt klubbladet ändrar du riktning eller ger bollen skruv så att den krullar runt när den rörelseenergin tar slut. På perfekta greener kan man slå rakt med klubban i vinkel mot slagriktningen. När man känner att bollen går igenom bladet har man träffat klubbans tyngdpunkt och det är ett rent slag. De är dock ytterst sällsynta.

Ge den chansen ... har aldrig kunnat begripa att folk applåderar när bollen visserligen är nära men blir för kort. Bollen fick aldrig en chans och det är ett skitslag. Som sagt de flesta gångar får bollen en aning skruv antingen av ditt slag eller av friktionen på en ojämn yta. Då måste slaget vara så långt att den kontrollerade delen går över hålet och krullen börjar först efter hålet. Tumregeln blir spela för halvmetern längre än hålet.

Spela på målet ... det är få förunnat att låta bli att titta på bollen när man slår. Men träffsäkerheten är betydligt högre om man "med ögonen siktar på den punkt där man vill träffa. De flesta få nöja sig med kompromissen att välja träffpunkt och "tänka sig till träffen"

Sätt i öronproppar ...mot TV-kommentatorer och andra som bara ser svårigheter, ruff och bunkrar. Det är korkat att bry sig om terrängen, när det gäller att träffa målet. Det är dålig pedagogik ochså.

Koncentrera ... en pågående tävling är en växling mellan yttersta koncentration och avkoppling. Det är konsten att bara tänka på nästa slag ... eller om väntan blir lång tänka ingenting. Även det kräver ständig träning.

Tänk positivt ... kan inte begripa att man får uppfattningen att golfare hela tiden tänker är det en skitstövel eller är det en hygglig kille. Det stör koncentrationen. Det är som oönskad friktion mot slaglinjen. Se positivt på alla och sprid lugn runt dig. Då får du själv och andra lugn att ta ut det bästa. Var lite generös ... förstå att andra har sina problem och dåliga dagar. Så inte salt ...då dör gräsmattan.

Förbered dig ... det hjälper inte hur skicklig man är på träning om inte man kan förbereda sig. Däri ingå att förutse allt vad som rör sig runt tävlingen. Det är frågan om att äta, vila och sova rätt så att alla stämmer de timmar tävlingen pågår. Många spelar fantomspel i minnet lång tid före tävlingen och satsar i månade mot vissa tävlingar. Det måste förstås ge utslag i längden. Ingen blir mästare utan träning och prövning. En del talanger kan spela bra för en kort tid, men när det sen gäller det långsiktiga gnagandet avslöjas bristen på träning och planering.

Förbli kylig ... redan nämndes spelets matematik. Att gå på par är en prestation ... än större om man gör det fyra varv i följd. Det är vad jag kallar "lugna lunken". Sen den dagen då allt stämmer kanske du får flyt och bollen rullar din väg. Kräv inte det omöjliga ... exempelvis att du måste vinna varje gång ... du blir en odräglig typ och når nog knappast dina mål. Rimlig krav gör det lättare att nå delmålen.

Lita på din bollkänsla ... akta dig för materialhysteri. Det är in dina armar och kropp bollkänslan sitter. Lugnet är din mage och skalle. Har du detta är materialet bara ett litet plus. Väderlek och annat spelar in och du kan inte sortera ut vad som beror på omständigheter och vad som beror på materialet. Materialet kan du pröva ut på träning ... och det fungerar i bästa fall.

Däri ingår att låta bli att härma Tiger Woods eller de som slår långt ut i buskarna, såsom Balesteros på senare år. Antagligen har han sin ungdom i kroppen. Det är bara det att han har inte den styrkan längre.

Viktigare är att du matchar material och stil med din egen kroppslängd och övriga fysik, så att det blir en harmonisk enhet. Det kan bara du göra, även om goda råd från nån du litar på kan vara bra ibland. Lär dig att bli den som bestämmer.

Det gäller att ta fram det i dig du kan väl ...

Det är bara ett spel

Lycka till ... ta med dig en anteckningsbok och skriv ned det du får träna på och glöm det omedelbart under tävlingen. Skilj på tävling och träning