Your IP address is

Adriaan van Landschoot van Radio Atlantis

RADIO ATLANTIS (english) (Wikipedia)

ZIE OOK RADIO ATLANTIS IN DE ETER OP 15 JULI 1973

ZIE OOK ATLANTIS 2

ZIE OOK MET DREAM EXPRESS NAAR ENGLAND * EUROSONG 1977

ZIE OOK Van Landschoot anno 2003

De nieuwste etherpiraat, langroodharige Adriaan van Landschoot van Radio Atlantis, gedraagt zich in zijn Oostburgse opnamestudio als de maartse haas die voortdurend loopt te verkondigen, half binnensmonds en zo af en toe drietalig maar liefst, hoe krap hij toch wel in zijn tijd zit. „Excusez moi. Ik heb maar weinig tijd. Door allerlei sores aan mijn kop loopt alles achter. Now I have no more than a while". De haast van deze 25-jarige Belgische zakenman uit Adegem is niet helemaal ongegrond, want het kost hem op het ogeblik, na zo'n week met Atlantis in de lucht te zijn, dagelijks nog heel wat hoofdbrekens om de muziekbanden voor de dag van morgen op tijd klaar te stomen. „We hebben moeite om met de programma's rond te komen. "Daar maak ik me angstig zorgen over", zegt hij zurig.

Ondanks dlt koestert Adriaan van Landschoot het plan om over een paar weken de uitzendingen van Radio Atlantis, die thans van 's morgens zes tot 's avonds zeven uur duren, met enkele uren te verlengen. „Tot negen of tien uur misschien, ik weet het nog niet precies". Nog andere problemen in zicht voor Adriaan van Landschoot? „Ik zou uiet weten wat", antwoordt hij kortaf. Naast zijn bureau staat intussen een van de opnametechnici, die mopperend vertelt dat „er voor morgen nog 18 uur muziek moet worden opgenomen". „Ik heb geen idee hoe ik dat allemaal alleen moet fiksen". Hij maakt duidelijk aan Adriaan van Landschoot, dat hij een tijdje rust wel apprecieert. „Is het niet mogelijk dat Luc dit afwisselend met mij gaat doen? O ja, nog wat, een artiest brengt straks een elpee met lekker swingende muziekjes.

Die lijken me wel iets voor de morgenuurtjes bij de koffie, wat dacht jij, Adriaan?"

Het voorstel komt nauwelijks bij Van Landschoot over. Hij reageert wat lauwtjes: „Zie maar, ik denk dat ik zo meteen eerst maar eens een paar uurtjes ga pittten". Het is niet meer dan grootspraak van hem, want van alle kanten wordt er aan hem getrokken. Hij is de aangewezen man die iedereen van buiten te woord moet staan. De voordeur van het studiopand aan de Nieuwstraat in Oostburg staat ook weinig stil.

Als Adriaan van Landschoot wordt gevraagd waarom er zoveel geheimzinnigheid aan de dag is gelegd over de zendplaats en huisvesting van Radio Atlantis, raakt hij enerzijds wat verlegen, anderzijds beweert hij dat de publieke opinie het er zelf-zo maar heeft gemaakt. „Ja, ik heb daar inderdaad wat eigenaardig over gedaan. Maar dat komt doordat de mensen, die naar mijn plannen informeerden, zich ook wat al te vreemd opstelden. Zo in de geest van: iemand heeft ons wijs gemaakt dat u iets met radio gaat doen. Er werd ook gesuggereerd dat een knul van 25 jaar zoiets zeker wel niet waar zou maken. Alles werd eigenlijk zon beetje in het belachelijke getrokken. Ik heb toen niets meer gezegd of beantwoord. De mensen zijn er daarna uit zichzelf geheimzinnig over gaan doen".

Voor het feit dat Radio Atlantis op midden golflengte van 252 meter uitzendt en niet op 385 meter, terwijl de aankondigingen op de „twee weken oude eerste banden" anders luidden, heeft Adriaan van Landschoot een afdoende verklaring gevonden. „De frequentie van ons radiostation is pas veranderd, dat klopt. Maar we heten gewoon Radio Atlantis 385. Het heeft dus niks met de golflengte te maken, maar wel met onze postbus. Die heeft nummer 385."

Toekomst
Over de toekomst van Radio Atlantis laat Van Landschoot zich nogal optimistisch uit. Hij is er, min of meer tegen beter weten in, van overtuigd dat de radiopiraterij voor de Nederlandse kust met ratificatie van het Verdrag van Straatsburg omstreeks oktober dan zeker niet aan zijn eind is gekomen. „Akkoord, veronderstel dat er geratificeerd wordt, dan is daarmee nog geen enkele mogelijkheid gecreëerd om de piratenzenders te laten verdwijnen. Dat gaat zomaar niet".

Wij hebben toevallig iets ondekt dat eigenlijk heel voor de hand liggend is, waardoor men zeker niet met ons kan rondspringen door te stellen: die jongens met die piratenzenders moeten ophoepelen. Nee, dat zal heus niet zo gemakkelijk gaan". Adriaan van Landschoot wil het achterste van zijn tong laten zien, zodat het „foefje" of de „gevonden maas" in de wetgeving verder in raadselen blijft. Wel geeft hij toe dat de bevoorrading en medewerking voor Radio Atlantis in dat geval niet meer van een leien dakje zullen gaan. „Het zal wel de nodige problemen geven, natuurlijk".

Naar ander land

Van Landschoot, een persoonlijke vriend van de lerse Caroline-piraat o'Rahilly („Maar ons contract is strikt zakelijk"), ontkent noch bevestigt dat Radio Atlantis na de Nederlandse ratificatie eventueel naar lerland de wijk neemt om van daaruit de primaire en secondaire bediening van het zendschip Mi Amigo te regelen. „We zijn met van alles bezig, maar hoe onze plannen er definitief zullen uitzien, weten we zelf nog niet. Trouwens, er zijn nog meer landen die het verdrag niet geratificeerd hebben, waar we naar toe kunnen. Maar dat zijn allemaal zorgen voor later, daar kan ik nu nog geen juist antwoord op geven". Adriaan van Landschoot bevestigt nogmaals dat Radio Atlantis bij Radio Caroline inwonend is en dat het de bedoeling is om de verpauperde platenmarkt van België" meer leven in te blazen. „De BRT kan maar voor 50 procent dit soort allroundprogramma's leveren".

Vervolging

Over de rechtsvervolging die de Belgische PTT via de opsporingsdienst voor illegale zenders op touw heeft gezet, maakt Adriaan van Landschoot zich allesbehlave benauwd. De consequenties die voor hem en zijn naaste medewerkers in het verschiet zouden liggen, ziet hij zo somber hangen. „Ten eerste moet er bewezen worden dat er medewerkers zijn, ten tweede moet bewezen warden dat deze zaak wel degelijk vanuit België wordt gerund en ten derde moet men kunnen bewijzen dat er feiten zijn die rechtstreeks tegen de Belgische wet indruisen. Dit is niet een twee drie allemaal te bewijzen". De Atlantis-piraat betitelt zichzelf in dit vraagverband ook niet meer als medewerker, maar als „profiteur" die van een gegeven situatie gebruik maakt om „van zijn andere zaken iets groots te maken". ln België drijft Van Landschoot vier modeboetieks onder de naam Carnaby. Opnieuw geeft Adriaan van Landschoot vage antwoorden, wanneer hij zich de woorden „onze maatschappij" laat ontvallen en hem gevraagd wordt op welke maatschappij hij doelt. Volgens hem maakt Atlantis namelijk deel uit van „een bepaalde organisatie", die al een tijdje" in Nederland bestaat. Over de doelstellingen van deze organisatie mompelt hij iets van „promotion voor artiesten en zo". Verder zwijgt hij als het graf en verontschuldigt zich voor de zoveelste keer dat hij het zo druk heeft en niet langer gemist kan worden. „Excusez moi. Ik heb geen minuutje meer".

VERVOLG
bron: Limburgsch Dagblad van 28-07-1973