VCD/SVCD/DVD

Från TV, VHS och DVD
till
VCD, SVCD och DVD

När ett behov av ytterligare en TV växte fram i vårt hem blev lösningen ett TV-kort till en av datorerna. Samtidigt fick vi via detta TV-kort en möjlighet att digitalt spela in TV-programmen och få dem på datorns hårddisk. Naturligtvis kan man även spela över videoband (VHS) på samma sätt till hårddisken. Det var ju bara att ansluta videons utsignal till TV-kortets antennkontakt.
Filen på datorn blev i ett format som hette *.mpg (vilket står för Moving Pictures Expert Group, MPEG-1 eller MPEG-2, se nedan) och gick alldeles utmärkt att spela upp med t.ex. Windows Media Player eller RealPlayer.
Nu blev man ju nyfiken. Skulle det kunna gå att lägga över film till en CD (CD-brännare var vad jag hade då)? Och skulle man kunna "klippa" bort reklam ur filmerna på något sätt? Skulle man rent utav kunna kopiera en DVD-film på något vis?

Svaret visar sig naturligtvis vara "Ja" på alla frågorna. Metoden ser ut något som så här (OBS beakta upphovsrätten, kopiera endast det du har laglig rätt att göra):


TV-kort - Från TV/VHS till mpg
Vi utgår från att du har ett TV-kort. Om inte kan du köpa ett för under 500:-. Titta hos Pricerunner. Du kan säkert ropa hem ett ännu billigare på Tradera (glöm inte uppdatera programvara och drivrutiner på tillverkarens webbplats om du köper begagnat).

Kontrollera att mjukvaran till TV-kortet kan spara film i formatet MPEG-1 (*.mpg) och MPEG-2 (*.mpg eller ibland *.m2p, för produktion av SVCD - SuperVCD med bättre kvalité än VCD - eller DVD) dvs har inbyggd 'encoder', och helst även AVI (*.avi), vilket kräver en senare "behandling" i en 'encoder'.

Dock kan mjukvaran ha vissa kvalitetsproblem. Med mjukvaran jag har till mitt TV-kort blir MPEG1-filen grynig om jag har linjeupplösningen 352x288 och samplingsfrekvensen 1150 kBit (VCD, se nedan). Genom att i stället använda 720x576 och 4000 kBit fås, förutom en större fil, en hygglig bild. Jag kodar sedan om den med TPGenc till VCD-standard (se nedan). Bildkvalitén blir klart bättre. Alternativt kan man spara filen i AVI-format, men dessa filer blir väldigt stora och måste konverteras (inga problem) till MPEG.

Kort guide - MPEG:
MPEG-1 används till VCD ('Video Compact Disc') som bränns i en vanlig CD-brännare. Filen innehåller både ett video- och ljudspår och motsvarar ungefär VHS-kvalité. Man får in 74/80 minuter på en CD om 650/700 MB. Det går således åt två CD till en vanlig långfilm. För bildkvalitén gäller:
Samplingsfrekvens 1150 kbit/s
352 x 288 bildpunkter
25 bildrutor/s

Exempel på kvalitén (Öppna upp spelarens fönster till 'Full screen' för att se kvalitén)
MPEG-2 används till SVCD, en något bättre version av VCD och bränns också i en vanlig CD-brännare. Bättre bildkvalité ger minder tid per skiva, ungefär 35 - 60 minuter. För bildkvalitén gäller:
Sampling max 2600 kbit/s
480 x 576 bildpunkter
25 bilder/s

Exempel på kvalitén.
Till DVD kan man använda nästan vad som helst. Naturligtvis krävs en DVD-brännare för produktionen. Ju högre av allt nedan, ju bättre kvalité.
Upp till 9800 kbit/s (MPEG2)
Upp till 1856 kbit/s (MPEG1)
Från 720 x 576 bildpunkter (MPEG2)
ned till 352 x 288 (MPEG1)
i olika kombinationer
25 bildrutor/s

MAGIX - Från mpg till VCD/DVD
Den snabba vägen från mpg-filen i datorn till VCD och DVD är ett bra och billigt program som klarar (nästan) allt t.ex. MAGIX. Detta program kan laddas hem för cirka 350:- och läser in *.mpg-filen och möjliggör för dig att redigera (klippa bort scener, t.ex. reklam, justera offset för bild och ljud, trimma ljud- och bildkvalité, mm) och dela in filmen i scener. Naturligtvis kan du slutligen bränna skivor med programmet och även kopiera DVD-skivor.

Med "nästan" ovan avser jag problem jag haft med MAGIX att bränna VCD. DVD går utmärkt, men av något skäl fungerar inte själva bränningen av CD, trots flera diskussioner och stöd från MAGIX support. Lösningen blev att använda den redigerade och kodade ('encoded') mpg-filen från MAGIX som ligger i katalogen "My Audio Video\DiskTemp" och producerad VCDn med programmet VCDEasy (se nedan).


GRATISPROGRAMMEN SOM OCKSÅ GÖR JOBBET
Vill du inte lägga ut pengar på programvara finns naturligtvis gratisalternativ. Här är förslag på några.
Mjukvara till TV-kortet
Ett alternativ till TV-kortets mjukvara kan vara VirtualVCR. Detta är en fri programvara och hur den används kan man läsa om hos Doom9.org. Utfilen är av format *.avi, men med komressionmoduler (ingår) fås en mindre fil (med något sämre bild).
Koda om ('encode') fil från AVI till MPEG-1 eller MPEG-2
För att koda om en AVI-fil (även en som är komprimerad i Virtual VCR) till en MPEG-fil används förslagsvis TMPGenc. Den senaste versionen kan användas under 30 testdagar för att koda till MPEG-2 (för SVCD eller DVD), medan MPEG-1 (för VCD) är utan tidsbegränsning. Man kan köpa licens att häva blockeringen av MPEG-2, men då är det mer prisvärt att köpa MAGIX.
Med TMPGenc kan du klippa film och även justera ljud-bild om det finns en off-set. Detta ordnas lätt genom en Project Wizard, i vilken du väljer 'Source range' för att komma åt det fönster där dessa justeringar kan göras.

Den finns dock en äldre version av TMPGenc (v12) som är gratis och i vilken man även kan koda till MPEG-2. Programmet ligger i en zip-fil och behöver inte installeras. Däremot behöver det "fixas" lite innan det går att använda. När du har extraherat alla filerna från zip-filen ska du först köra filen "Patch.exe" och klicka på Start. Detta översätter TMPGenc till engelska (från japanska).
Sedan måste TMPGenc konfigureras. Starta TMPGenc och klicka på "Load". Om du inte är i "TMPGenc12a/Template"-mappen så klicka dig dit. Öppna filen "DVD-PAL-Custom.mcf" för att kunna skapa utfiler för DVD.
I den äldre versionen finns ingen Project Wizard. För att komma till 'Source range' ska du klicka på 'Configure' och i "MPEG configuration" välja fliken 'Advanced'. Dubbelklicka nu på 'Source frame range' och du får upp redigeringsfönstret.

Notera att kodning av film alltid tar tid - lång tid. Du måste ha tålamod ...

Klippa och klistra ihop en film
Med TMGenc kan du klippa ut bitar ur en film (mpg-fil) och spara. På så vis kan du klippa ut alla sevärda delar så du blir av med reklam i en film. Problemet är nu att filmen består av ett antal snuttar. Dessa kan dock fogas ihop till en fil. En bra instruktion om hur man gör detta med TMGenc berättar VCDEasy om här.
Ett annat enkelt program för att sammanfoga filmdelar är File Merger
Från MPEG-1/2 till VCD/SVCD - 'Authering'
Att bränna en MPEG-1-fil till en VCD-skiva, med kapitel och allt, är en enkel sak med VCDEasy. Här kan du se hur programmet fungerar - från mpeg-fil till (S)VCD-skiva: How to make the first VideoCD.
För en guide om 'Authering' med menyer hänvisas till VideoHelp
Senaste versionen av VCDEasy kostar pengar (drygt 200 kr men går att testa för kortare filer), men en gammal version är gratis: VCDEasy 1.1.5.2
Från MPEG-1/2 till DVD
Med programmet DVDStyler kan man skapa meny till filmer och färdigställa en så kallad iso-fil. Denna bränns sedan direkt till en DVD och filmproduktionen är klar. En snabbguide finns här.

Kopiera DVD-filmer
Med DVDShrink kopierar man lätt en DVD-skiva. Här är en länk till dokumentation om hur programmet används.
Om man inte har DVD-brännare och vill lägga över en DVD-film till CD finns bra guider om detta här:
Från DVD till VCD 1
Från DVD till VCD 2
Från DVD till VCD 3
Olika program används och några av dem finns ovan och nedan.

Brännare för VCD och DVD
Med VCDEasy bränner du även VCD-skivan, men använder du andra program, eller DVDShrink, kan du behöva en bra och gratis CD/DVD-brännare. Jag gillar CDBurner som även har bra hjälpfiler, bl.a. om att göra Video-skivor.

Alternativa program
Det finns många program som gör ungefär samma sak. Här är några alternativ.

Mjukvara till TV-kortet
DScaler är ett alterantiv till VirtualVCR.

Till TMPGenc för kodning
FlaskMPEG tar en MPEG-fil och kodar om dem till ett annat format och försöker få maximal kvalitet från MPEG1/2 till MPEG/AVI. FlasKMPEG använder 'plugins' för att stödja olika format detta gör att programmet är flexibelt, och man får många format att välja bland.
En uppskattad variant (samma grundprogram) på denna konverterare är XMPEG. Den fixar också alla möjliga format som kan vara intressanta. Dock ger dessa en något ryckig bild när man konveterar till MPEG1 för att göra en VCD.

Till TMPGenc för ihopfogning
Ett alternativ är programmet Filemerger. OBS, glöm inte "hänga på" ett ".mpg" på utdatafilen när du kör detta program.

Till VCDEasy för skapande av VCD
TSCV är ett program som påminner mycket om VCDEasy. Detta kan också skapa kapitelindelning, mm, av en film.
Här finns ännu fler "VCD-Authors"

DVD-kopiering
Ett rekommenderat program här är DVD2SVCD som kan användas för att skapa såväl VCD, SVCD som DVD.

Till CDBurner för bränning
En uppskattad brännare är Burnatonce.


Fler länkar
Det finns mycket att läsa om VCD och DVD på nätet. Sök via någon sökmotor eller börja gärna hos Videohelp eller Doom9